Filip Olofsson System- och nätverksingenjör

Karriär på Netnod - intervju med Filip Olofsson

Filip Olofsson är bara 24 år gammal men likväl en kompetent System- och nätverksingenjör och del av det svensk-isländska laget som tog hem vinsten i Nato övningen Locked Shields under våren. Vi passade på att fråga om Locked Shields och hur det kommer sig att han valt att arbeta på Netnod.

Berätta hur det kommer sig att du började arbeta på Netnod? 

Jag kom först i kontakt med Netnod genom mitt tidigare jobb där vi var kund, och det kändes som ett företag där tekniken stod i fokus. Efter att jag varit på min första intervju så fick jag direkt intrycket att det stämde, så det passade mig perfekt.

Hur känns det att ta hem vinsten i Locked Shields 2023?

Det känns väldigt bra. Det var väldigt mycket att göra och väldigt mycket press, men det är väldigt skönt att allt vårt hårda jobb ledde till ett bra resultat.

Hur blir man rekryterad till att delta i en så viktig övning som Natos Locked Shields? 

Det är viktigt att uttrycka sitt intresse för att delta. Förkunskaper spelar naturligtvis en roll, men inte så mycket som man kan tro. Natos Locked Shields är en extremt lärorik upplevelse, även om man inte riktigt har 100% koll på allt innan, så har man definitivt det efteråt. Det är även viktigt att jobba för en arbetsgivare som ser möjligheterna och fördelarna med att ha anställda som deltar.

Hur skulle du summera ditt bidrag i Team Sverige-Island? 

Jag var en del av Nätverks-laget, där vi ansvarade för all routing samt brandväggarna i nätverket. Min roll under förberedelserna var att säkra vårt brandväggspar, säkra BGP samt låsa ner vårt område så mycket som möjligt. När övningen hade börjat så skiftade mitt fokus till att mer övervaka och rapportera misstänkta händelser.

Hur skulle du beskriva upplevelsen, som jag förstår det handlar det om att hantera en hel del press?

Det var bland det roligaste och mest spännande jag upplevt. Det var absolut både mycket jobb och mycket press, men desto roligare i slutändan att få ett bra resultat. Under övningen så var det viktigt att inse att man inte är ensam, vi var ett stort lag med väldigt många duktiga människor som väldigt gärna hjälpte till där det behövdes. Det var ett väldigt stort fokus genom hela övningen att man skulle få chansen att lära sig av attackerna, och det känns verkligen som att man gjorde det.

Skulle du rekommendera andra att delta i Locked Shields om de får chansen?

Definitivt. Det är verkligen en upplevelse man inte kan få någon annanstans. Förutom de tekniska delarna som man övar på så är det en utmärkt möjlighet att öva på mycket icke-tekniskt, till exempel rapportering. Det var även en mycket rolig erfarenhet och det var väldigt spännande att jobba med många extremt duktiga människor.

Slutligen, varför ska man som ung talang arbeta på Netnod?

Man har möjligheten att utvecklas väldigt mycket väldigt snabbt, man arbetar bland några av de mest kunniga experter inom sina områden. Vi är även ett litet företag som har möjligheten att göra mycket kul. Beslutsprocessen är väldigt kort, vilket leder till att man har möjligheten att göra mycket.

Intresserad av en karriär på Netnod? Besök vår rekryteringssida här och läs mer om livet på Netnod och aktuella roller. 

Related blog articles

Show all blog articles